Nieuwe artikelen

Afzuigkap schoonmaken: stappenplan

Van vetspatten tot kookdampen, een afzuigkap proper houden is zeer moeilijk. Daarom is het zo belangrijk om deze regelmatig een flinke schoonmaakbeurt te geven. Dat doe je makkelijk zelf met dit stappenplan.

Hoe vaak schoonmaken?

Bij particulieren is de schoonmaak van een afzuigkap en filters om de 2 maanden meestal voldoende. Bij professionele keukens in horecazaken is een periodieke reiniging verplicht omwille van de voedselveiligheid en het brandrisico. Daarom laten veel horecazaken een of tweemaal per jaar een dieptereinging van de afzuigkappen uitvoeren door een gespecialiseerde reinigingsfirma (naast het dagelijks afnamen van de behuizing). 

Stappenplan

Stap 1: filters schoonmaken

Zet de dampkap uit en haal de metalen filters eruit. Meestal moet je ze gewoon naar beneden klikken of schuiven. Leg ze in een teiltje met heet water, een flinke scheut ontvetter en wat afwasmiddel. Laat dit een half uurtje weken. Schrob alles schoon met een borstel, spoel goed af met heet water en laat ze volledig drogen. 

De meeste huishoudelijke afzuigkapfilters mogen ook in de vaatwasser (op het warmste programma). 

Stap 2: behuizing buitenkant reinigen

Nu is de buitenkant aan de beurt. Gebruik warm water met een ontvetter of afwasmiddel en een spons om het vuil te verwijderen. Waarschijnlijk ga je sommige delen meermaals moeten schoonmaken om al het vet te verwijderen. 

Klaar? Maak de behuizing weer schoon met een zachte doek. Bij inox kun je nadien met een druppel olie op een doek de glans terugbrengen. 

Stap 3: binnenkant schoonmaken

Kijk of je de binnenzijde (rond de motor) veilig kunt bereiken. Gebruik een licht vochtige doek met een ontvetter om alle onderdelen schoon te maken. Let erop dat je de motor en andere elektrische onderdelen niet te nat maakt om een kortsluiting te voorkomen. Verwijder eventueel vuil rond de ventilator met een doek of borstel. 

Zit er veel vuil op moeilijk bereikbare plaatsen? Laat de afzuigkap dan professioneel reinigen. 

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Keuken-leverancier.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Welke apparatuur is onmisbaar in een moderne zorgkeuken?

Een zorgkeuken is veel meer dan een plek waar maaltijden worden bereid. In zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en behandelcentra draait het om veiligheid, hygiëne en het voldoen aan dieetvoorschriften. Dat vraagt om zorgvuldig geselecteerde apparatuur en een betrouwbare leverancier die deze specifieke behoeften begrijpt en vertaalt naar de juiste keukeninrichting. Regeneratieovens en combisteamers In zorgkeukens is flexibiliteit en consistentie cruciaal. Regeneratieovens en combisteamers zijn hét hart van de keuken. Ze herstellen eerder bereid voedsel op de juiste temperatuur, met behoud van structuur en smaak. Daarbij garanderen ze voedselveiligheid door nauwkeurig temperatuurbeheer. Ideaal voor momenten waarop maaltijden snel en veilig opnieuw geserveerd moeten worden. Diepvries- en koelunits Temperatuur is een belangrijke factor bij voedselveiligheid binnen zorginstellingen. Moderne koel- en vriesunits met betrouwbare temperatuurbewaking zijn daarom onmisbaar. Ze stellen zorgkeukens in staat om maaltijden in optimale omstandigheden te bewaren zonder concessies te doen aan kwaliteit of voedselveiligheid. Regeneratiekarren en transportwagens Efficiëntie op

Gepubliceerd door Keuken Leverancier.nl