Van vetspatten tot kookdampen, een afzuigkap proper houden is zeer moeilijk. Daarom is het zo belangrijk om deze regelmatig een flinke schoonmaakbeurt te geven. Dat doe je makkelijk zelf met dit stappenplan. Hoe vaak schoonmaken?Bij particulieren is de schoonmaak van een afzuigkap en filters om de 2 maanden meestal voldoende. Bij professionele keukens in horecazaken is een periodieke reiniging verplicht omwille van de voedselveiligheid en het brandrisico. Daarom laten veel horecazaken een of tweemaal per jaar een dieptereinging van de afzuigkappen uitvoeren door een gespecialiseerde reinigingsfirma (naast het dagelijks afnamen van de behuizing). StappenplanStap 1: filters schoonmakenZet de dampkap uit en haal de metalen filters eruit. Meestal moet je ze gewoon naar beneden klikken of schuiven. Leg ze in een teiltje met heet water, een flinke scheut ontvetter en wat afwasmiddel. Laat dit een half uurtje weken. Schrob alles schoon met een borstel, spoel goed af met heet water en laat ze volledig drogen. De meeste huishoudelijke afzuigkapfilters mogen ook in de vaatwasser (op het warmste programma). Stap 2: behuizing buitenkant reinigenNu is de buitenkant aan de beurt. Gebruik warm water met een ontvetter of afwasmiddel en een spons om het vuil te verwijderen. Waarschijnlijk ga je sommige delen meermaals moeten schoonmaken om al het vet te verwijderen. Klaar? Maak de behuizing weer schoon met een zachte doek. Bij inox kun je nadien met een druppel olie op een doek de glans terugbrengen. Stap 3: binnenkant schoonmakenKijk of je de binnenzijde (rond de motor) veilig kunt bereiken. Gebruik een licht vochtige doek met een ontvetter om alle onderdelen schoon te maken. Let erop dat je de motor en andere elektrische onderdelen niet te nat maakt om een kortsluiting te voorkomen. Verwijder eventueel vuil rond de ventilator met een doek of borstel. Zit er veel vuil op moeilijk bereikbare plaatsen? Laat de afzuigkap dan professioneel reinigen. |