Keuken Leverancier
Image default
Beauty en verzorging

De voordelen van een vacumeermachine

Wat is een vacumeermachine?

Met een vacumeermachine kan lucht uit plastic zakken of speciale vershouddozen worden onttrokken. De plastic zak wordt vervolgens geseald. Daardoor zullen etenswaren minder snel bederven. Etenswaren die in plastic zakken zijn gevacumeerd, kunnen tot wel vijf dagen langer dan normaal bewaard blijven. Bij de vershouddozen is dat iets korter. Het is ook mogelijk om de gevacumeerde etenswaren in te vriezen. Dan zijn er wel speciale plastic verpakkingen nodig. Sommige vacumeermachines halen lucht uit de plastic verpakking. Het plastic wordt vervolgens geseald door het plastic te laten smelten. Andere type vacumeermachines verwijderen de lucht uit de vershouddoos of plastic zak zonder dichtsmelten. Tot slot zijn er ook vacumeermachines die deze beide methodes combineren. Vacumeermachines worden vooral in de horeca toegepast maar kunnen ook voor huishoudelijk gebruik worden toegepast. Een vacumeermachine wordt ook wel een vacuümsealer of een vacuümverpakkingsmachine genoemd.

Voordelen vacumeermachine

Als horecaondernemer is efficiency en het drukken van de kosten van groot belang. Wanneer je een vacumeermachine koopt, kunnen etenswaren langer bewaard blijven. Dat betekent dat er minder etenswaren hoeven te worden weggegooid, maar ook dat de voorraad langer kan worden bewaard en er gunstiger kan worden ingekocht, allemaal voordelen vacumeermachine.
Vooraf afgepaste porties etenswaren kunnen worden gevacumeerd en naderhand snel worden verwerkt, gemakkelijk worden opgewarmd of verder worden bereid. Voedselveiligheid is altijd gegarandeerd.
Sommige etenswaren, bijvoorbeeld kruidige gerechten, vlees of vis, kunnen in een koelkast een overheersende geur verspreiden. Wanneer het eten is geseald, is dat niet het geval.
Een vacumeermachine is bij het sous vide koken een onmisbaar hulpmiddel (sous vide koken is het koken op een lagere temperatuur). De gevacumeerde producten kunnen eenvoudig in het warm water bad worden gelegd. Er hoeven geen ovens, magnetrons of pannen meer aan te pas te komen.
Een professionele vacumeermachine kun je herkennen aan de grote vacuümkamer waar de producten kunnen worden ingelegd. De sealstrip bevindt zich in deze kamer. De deksel wordt veelal automatisch gesloten, het product wordt vacuüm getrokken en tot slot dichtgeseald. Merken als Henkelman en Henkovac vacumeermachines leveren dit soort professionele mogelijkheden. De meeste vacumeermachines kun je naar eigen inzicht en wensen instellen. De temperatuur, seal-, vacumeer- en afkoeltijd kunnen variabel worden ingesteld. Het is verder een volautomatisch proces
Vacumeermachines zijn eenvoudig schoon te maken. 

Hoe gebruik je een vacumeermachine?

Hoe je een vacumeermachine het beste kunt gebruiken, is onder meer afhankelijk van het type machine dat je hebt aangeschaft. Een vacumeermachine voor huishoudelijk gebruikt kent een andere werking dan een apparaat voor een horecaomgeving. Zorg in elk geval altijd voor een schone en droge werkomgeving. 
Vul de vacuümzak en zorg dat de bovenkant (binnenzijde) van de zak schoon blijft omdat er anders niet volledig vacuum kan worden getrokken. Plaats de vacuümzak in de vacumeermachine of voor de vacumeermachine, kies het juiste programma, druk op start. Het volgende product kan worden gevacumeerd.

Vacumeermachine kopen

Waar moet je op letten als je een vacumeermachine koopt?Wanneer je een vacumeermachine voor de horeca wilt aanschaffen, zijn aspecten als de (instelbare) snelheid van het vacumeren, duurzaamheid, betrouwbaarheid, het eenvoudig kunnen reinigen en snel en beperkt onderhoud van belang.
Verder zijn vacumeermachines in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Wil je een tafelmodel, dat relatief licht is en tot de goedkopere modellen behoort of liever een vloermodel? Wil je een enkele vacumeerkamer of liever een dubbele vacumeerkamer, aan te raden wanneer er zeer grote hoeveelheden moeten worden gevacumeerd. Moeten er overwegend vloeistoffen, bijvoorbeeld sauzen en soepen worden gevacumeerd? Dan is een verticale vacumeermachine wellicht een goede optie. Een schuine inlegplaat aanschaffen is hierbij ook een mogelijkheid. Behalve een vacumeermachine kopen, behoort het leasen van een vacumeermachine soms ook tot de mogelijkheden.

https://martijnvanroon.nl/product-categorie/vacumeren/