Keuken Leverancier
Image default
Aanbiedingen

Tips voor barkrukken aan het keukeneiland

Barkrukken kopen om aan je kookeiland te plaatsen? Wij geven je een paar handige tips!

Hoogte van de barkruk

Je weet waarschijnlijk al dat krukken voor bartafels verkrijgbaar zijn in meerdere hoogtes. Je controleert dus best eerst de hoogte van het werkblad voordat je barstoelen koopt. Anders koop je misschien modellen die te hoog of te laag zijn.

De ideale hoogte opmeten is eigenlijk vrij eenvoudig. Voor een comfortabele zithouding reken je op 25 tot 30 cm afstand tussen de bovenkant van het keukenblad en de zitkuip van de barkruk. 

Is deze afstand kleiner, dan worden je benen waarschijnlijk geplet. Is de afstand hoger, dan zitten je armen in een onnatuurlijke positie wanneer je aan het eten bent. 

Handig tip: wanneer je kinderen hebt, is het interessant om te investeren in verstelbare barkrukken. Die pas je makkelijk in de hoogte aan door middel van een gasliftje dat in de poot zit. 

Aantal barkrukken

In de meeste keukens passen twee barkrukken naast elkaar aan één zijde van het kookeiland. Het ideale aantal kan je zelf bepalen door de ruimte te delen door 60 cm (dat is de minimumbreedte die je nodig hebt om comfortabel te eten). Een klein beetje meer ruimte kan zeker geen kwaad. Met minder wordt het lastig. 

Voetensteun

Bij de aankoop van barstoelen raden we aan om modellen met een voetensteun onderaan te kiezen. Dat zorgt voor een betere zithouding, omdat je je voeten even kan laten rusten op deze steun.

Rugleuning

Sommige modellen hebben rugleuningen, andere niet. Wanneer je iemand bent die heel snel aan het keukeneiland ontbijt en het avondeten aan de eettafel opeet, dan is een kruk zonder rugleuning zeker het overwegen waard. Maar wanneer je graag extra comfort hebt, is een rugleuning zeker aan te raden. 

De vormgeving

De vormgeving is een heel persoonlijke keuze. Doorgaans kiest men barkrukken in dezelfde stijl als de keuken; modern, klassiek, landelijk, vintage… Toch kan een mix van stijlen ook heel mooi zijn, zoals retro barstoelen in een moderne designkeuken. Een beetje creatieve vrijheid is dus zeker en vast toegelaten.

De kleur

Met een traditionele kleur als wit of zwart kan je absoluut niets verkeerd doen. Die past in elke keuken. Vooral in ‘drukke keukens’ (met veel hout of een opvallende kleur) worden neutrale tinten aangeraden. Als je een volledig witte keuken hebt, kunnen kleurrijke barkrukken wel een optie zijn om wat leven in de brouwerij te brengen. 

Stoelpootdopjes

Kleef vilten dopjes onder de stoelpoten. Zo schuiven ze makkelijker over de vloer wanneer je de barkrukken verplaatst en is er minder kans op krassen.