Keuken Leverancier
Image default
Keuken

Afzuigkap

Op zoek naar een afzuigkap

Wanneer je een nieuwe keuken gaat plaatsen moet je aan veel technische dingen denken: een handige gasaansluiting, genoeg ventilatie achter je oven, de aansluiting van je vaatwasser moet op de goede plek zitten, dat soort dingen. Wat wellicht het belangrijkste van allemaal is: wat voor afzuigkap ga je plaatsen? Waar kan je de afzuigkap installeren? Zaken waar je goed over na moet denken aangezien er weinig dingen zo vervelend zijn als een afzuigkap die niet goed op jouw behoeften en je keuken aansluit. Hier een paar punten waar je bij stil dient te staan voordat je er een aanschaft.

 • Hoe groot moet de kap zijn? Wil je dat de kap precies boven je gasfornuis wordt geplaatst, dan is het ook wel zo mooi om een afzuigkap aan te schaffen die even groot is als dat gasfornuis.
 • Waar ga je de kap plaatsen, en hoe ga je de afzuiging mooi wegwerken?
 • Wil je een kap met uitneembare filters? Dat is wel gewoonlijk, maar in dat geval moet je je afvragen of je de filters zelf wilt kunnen schoonmaken, of simpelweg wilt kunnen vervangen.
 • Wil je een zuinige kap, of wil je er een met extra veel vermogen? Als je bijvoorbeeld veel frituurt of wokt in je keuken is het aan te raden een extra sterke afzuigkap aan te schaffen.
 • Hoe moet het apparaat eruit zien? Roestvrij-staalkleurig wellicht? Of misschien wit?

Als je dat soort zaken eenmaal overdacht hebt is het tijd om over te gaan op de aanschaf van een goed apparaat.

Een afzuigkap kopen

Voor een grote aankoop als een afzuigkap is het verstandig om uitgebreid onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Je kunt producten die goedkoop zijn (bij150 euro begint het ongeveer) kopen, maar dan is de kwaliteit en levensduur van het apparaat vaak niet erg hoog respectievelijk lang. Je kunt natuurlijk gewoon een van de duurste apparaten aanschaffen, maar dat garandeert niet dat je ook de beste kap te pakken hebt. Doe uitgebreid onderzoek door gebruikerservaringen te lezen en te kijken welke kappen als beste uit consumententesten zijn gekomen. Op deze manier kun je een goede afweging maken tussen dure en goedkope kappen die allemaal goede en minder goede kanten hebben. Als je eenmaal hebt besloten welke afzuigkap het beste bij jouw situatie past, dan kun je gaan overwegen waar je het apparaat aan wilt gaan schaffen. Gewoon in de bouwmarkt? Dat is vaak niet de goedkoopste optie aangezien deze markten hun kosten doorberekenen in de prijs van hun verkoopwaar. Je moet dan denken aan het huren en verwarmen van gigantische fabriekshallen, het inhuren van personeel, en het betalen van de elektriciteitsrekening. Wanneer je online een grotere aankoop doet kan dat heel wat schelen: webwinkels hebben dat soort kosten namelijk niet. Als je toch al weet welke afzuigkap je wilt hebben kun je net zo goed de goedkoopste aanbieder van dat product uitzoeken.

Ervaringen met een afzuigkap

Veel mensen ervaren dat het een hele klus is: eerst een goed product uitzoeken, het bestellen of eventueel kopen in een fysieke winkel, en vervolgens natuurlijk de installatie. Natuurlijk kan je mensen inhuren om het ding op te hangen en aan te sluiten, maar de klusjesman of – vrouw met enige ervaring kan het ook goed zelf aan. Op de websites van bouwmarkten vindt u vaak uitgebreide beschrijvingen over het plaatsen van materiaal. Hier een aantal stappen die u zult moeten ondernemen.

 • Ga na of er een centraal afzuigsysteem is in uw huis, en als dit het geval is kijk dan of u daar ook een afzuigkap op mag aansluiten. Zo ja, dan kunt u een flexibele afvoerbuis aansluiten op dat kanaal. Als het niet kan dan dient u een gat in de dichtstbijzijnde buitenmuur te maken met een doorsnede van zo een 13 centimeter. Als u de kap onder een plat dak plaatst dan kan dat gat misschien gewoon op het dak komen, maar het waterdicht maken van zo een gat is wel een klus voor een echte specialist, begin daar niet zelf aan.
 • Als je zelf een gat in een buitenmuur gaat maken: boor met een klopboor met een steenboortje erin gaten in de vorm van de cirkel die je als het goed is hebt afgetekend. Hak de binnenmuur weg en voorkom dat er puin in de spouw valt.
 • Maak de flexibele afvoerbuis met een slangklem aan de achterzijde vast met een anti-wind en regenkapje. Plaats het gevelkapje en werk het aan de buitenkant af met een rups butyleenkit.
 • Teken de schroefgaten voor de afzuigkap af boven je kookplaat, hierbij kan je het beste een waterpas gebruiken.
 • Boor op die plaatsen en stop pluggen in de gaten en stel dan de afzuigkap met behulp van wat korte stelboutjes die vaak al in de kap aanwezig zijn. Daarna de schroeven goed vastdraaien.
 • Trek een verticale lijn vanaf het midden van de kap naar het plafond: daar kun je een steun voor het schoorsteendeel plaatsen.
 • Zaag de flexibele afvoerbuis op maat en maak hem met een slangklem vast aan de afzuiger.
 • Steek de stekker in het stopcontact
 • Maak het schoorsteendeel vast aan de muur en de afzuigkap!

Zoals je ziet is het geen moeilijke klus wanneer je geen gat door de buitenwand hoeft te zagen! Anders vergt het iets meer geklus, maar kom je er met hard werken ook wel uit! De Schouw Witgoed kan u ook altijd nog helpen…

Afzuigkap