Keuken Leverancier
Image default
Bedrijven

Soorten japanse messen

Messen en zwaarden worden in Japan gezien als een belangrijk onderdeel van de cultuur. Het smeden en creëren van deze messen vereist enorm veel ervaring, vaardigheid en techniek en mede hierdoor worden Japanse messen gezien als de hoogste kwaliteit messen en zwaarden die bestaan. De zwaarden of messen worden gesmeed uit verschillende soorten materialen en daardoor zijn er veel verschillende soorten messen voor bepaalde situaties. Bij Japanse keukenmessen is dit ook van toepassing en daarom worden deze messen veel gebruikt door chefkoks of restauranteigenaren. Hieronder staan 5 soorten japanse koksmessen en de toepassing ervan.

Modellen Japanse keukenmessen

  • Sashimi: Dit populaire fileer mes wordt heel veel gebruikt in sushi restaurants. Het mes is ideaal voor het snijden van dunne plakken vlees of vis.
  • Santoku: De letterlijke vertaling van dit mes is 3 goede dingen. Dit is een referentie naar de drie snijfuncties van het mes, snijden, blokjes maken en fijnhakken. Het is dus een allround mes dat wordt gebruikt voor het snijden en hakken van groente, vis, vlees en kruiden. Dit is een van de populairste Japanse koksmessen.
  • Gyuto: Dit allround mes wordt gebruikt voor het snijden van groente, vlees en vis. Dit mes heeft het meeste weg van westers koksmes en is naast de Santoku het populairste model.
  • DebaDit is een hakmes dat gebruikt wordt voor etenswaren die harde materialen bevatten, zoals kip of vlees met botten. Je zou het deba mes prima kunnen gebruiken om je spareribs doormidden te slaan
  • Aogami: Dit kleine mes wordt binnen Japan gebruikt als officemes, maar is ook goed te gebruiken als klein schilmesje
https://www.vdnkitchen.nl/pages/japans-kokmes