Keuken Leverancier
Image default
Aanbiedingen

Welke pannen heb je nodig voor inductiekoken?

Inductiekoken is een moderne en efficiënte manier van koken die steeds populairder wordt. Maar om optimaal te profiteren van deze kookmethode, heb je de juiste pannen nodig. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten pannen die geschikt zijn voor inductiekoken en waarom ze essentieel zijn voor deze kooktechnologie.

Wat is inductiekoken?

Inductiekoken maakt gebruik van elektromagnetische inductie om warmte rechtstreeks in de pan te genereren. Dit wordt bereikt door een magnetisch veld te creëren onder de glazen kookplaat, waardoor de pan zelf warm wordt. Een belangrijk voordeel van inductiekoken is dat het sneller en energiezuiniger is dan traditionele kookmethoden, omdat de warmte direct in de pan wordt opgewekt.

Het is essentieel om speciale pannen te gebruiken voor inductiekoken vanwege het werkingsprincipe van deze kookmethode. Inductiekookplaten werken alleen met pannen die magnetiseerbare materialen bevatten, zoals ijzer of staal. Materialen zoals koper, glas of aluminium zijn niet geschikt omdat ze niet reageren op het magnetische veld.

Soorten inductiepannen

Bij het kiezen van de juiste inductiepannen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder materiaal, prestaties en duurzaamheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten inductiepannen en hun kenmerken…

RVS en gietijzer

Roestvrijstalen pannen zijn een populaire keuze voor inductiekoken vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en roesten niet, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks gebruik. RVS pannen hebben vaak een aluminium of koperen kern die zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat essentieel is voor het bereiden van gerechten met een gelijkmatige gaarheid.

Gietijzeren pannen zijn geliefd vanwege hun uitstekende warmtebehoud en -verdeling. Ze kunnen hoge temperaturen aan en zijn ideaal voor het braden, bakken en sudderen van voedsel. Gietijzeren pannen vereisen wel wat onderhoud, zoals het regelmatig inbranden van de pan met olie om de antiaanbaklaag te behouden. Maar met de juiste zorg gaan gietijzeren pannen een leven lang mee en worden ze zelfs beter na verloop van tijd.

Geanodiseerd aluminium, koper en keramiek

Geanodiseerd aluminium is een ander populair materiaal voor inductiepannen vanwege zijn lichtgewicht en goede warmtegeleiding. Deze pannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag, wat het koken en schoonmaken vergemakkelijkt. Bovendien zijn geanodiseerde aluminium pannen bestand tegen corrosie en krassen, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks gebruik in de keuken.

Koperen pannen zijn zeer geschikt voor inductiekoken vanwege hun uitstekende warmtegeleidingseigenschappen. Ze reageren snel op temperatuurveranderingen, waardoor je nauwkeurige controle hebt over het kookproces. Koperen pannen zijn echter vaak duurder en vereisen regelmatig onderhoud om hun glans te behouden.

Keramische pannen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn populair vanwege hun niet-giftige en milieuvriendelijke eigenschappen. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en hebben een uitstekende antiaanbaklaag, waardoor ze ideaal zijn voor het bereiden van gezonde maaltijden met weinig olie of vet. Keramische pannen zijn echter gevoeliger voor krassen en beschadigingen, dus het is belangrijk om ze met zorg te behandelen.

Of koken met de inductie adapterplaat

Een inductie adapterplaat is een handig hulpmiddel dat het mogelijk maakt om niet-magnetische pannen te gebruiken op een inductiekookplaat. Deze adapterplaat is meestal gemaakt van metaal, zoals roestvrij staal of gietijzer, en heeft een magnetische bodem die het magnetische veld van de inductiekookplaat kan geleiden. Door de adapterplaat op de inductiekookplaat te plaatsen en de pan erop te zetten, wordt de warmte overgedragen van de inductiekookplaat naar de pan via de adapterplaat. Hierdoor kunnen koks hun favoriete pannen blijven gebruiken, zelfs als ze niet van magnetiseerbaar materiaal zijn gemaakt. De inductie adapterplaat is een handige oplossing voor mensen die willen profiteren van de voordelen van inductiekoken zonder hun bestaande pannencollectie te hoeven vervangen.