Keuken Leverancier
Image default
Woning en Tuin

Keuken op maat kiezen

Hussel je alle keukens van Nederland door elkaar, dan kom je uiteindelijk op een gemiddelde maatvoering uit van 4 bij 2,5 m. Met 10 m2 kan dat er nog op door maar het is geen enorme oppervlakte, zeker niet als je er een hele inbouwkeuken in kwijt moet. Toch is het aanbod voor dit soort ruimtes niet gering. Dat komt omdat veel keukenbouwers weten welke plek beschikbaar is voor hun creaties. Veel standaard opstellingen in de showrooms van keukenboeren zijn dan ook geschikt voor de gemiddelde Nederlandse keuken. Het volgende segment in de showrooms is ineens bedoeld voor keukens van minimaal 16 tot 18 m2. Zoek je een keuken op maat, dan zoek je een keuken die voor jouw ruimte bedoeld is. Het kan zijn dat je een prachtige keuken treft die je graag zou willen plaatsen maar door de U-vorm veel te groot is. Dan kun je de standaardopstelling in de showroom laten wijzigen zodat hij wel in jouw keuken past. Bijvoorbeeld dezelfde keuken, maar dan als L-vorm. Een hoekkeuken, dus.

Strakke lijn keuken

Hoekkeukens vallen eigenlijk ook al buiten de norm van kleine keukenruimtes. De standaard is toch echt een rechte keuken op maat, dus een lineaire opstelling langs een en dezelfde wand. Vaak de langste wand. De standaard lengte bedraagt dan 3,6 m dus dat past prima bij een achterwand van 4 m lengte. Waar de rechte keuken helaas om bekend staat, dat is het vrij geringe werkoppervlak. Dat geldt vooral als je vaak uren in de keuken wilt staan om te koken. Haal je spoelbak ruimte en kookpit veld van je werkblad af, dan houd je niet veel over om te snijden en te prepareren. Loopt je keuken aan een kant vrij je woonruimte binnen, dus heb je als het ware een open keuken deel, dan kun je de rechte keuken uitbreiden met een eiland.

Keuken op maat met een hoek

De hoekkeuken staat ook bekend als de L-vormige keuken. Je wint nu iets aan werkblad ten opzichte van een rechte keuken. Minstens een van de zijden van de L is voorzien van bovenkasten. Kun je de L-keuken niet zo plaatsen als je hem standaard kunt kopen? Dan moet hij gewijzigd en loop je vaak tegen behoorlijke kosten op, zeker als je beide zijden moet veranderen zodat alles goed past.

De U-vormige keuken op maat

Je ziet ze steeds minder, een keuken op maat in een U-vorm. Deze keuken bestrijkt liefst drie van je keukenwanden met daartussen enige loop- en beweegruimte. Je kunt gewoon draaiend aan alle kanten van je keuken steeds aan het werk. Een U-keuken is voorzien van twee hoeken en dus ook vaak van twee dure carrousels. Soms zie je nog wel eens U-keukens in klein formaat. Maar daarin kun je je snel stoten en het werkt ook niet prettig met twee mensen die samen koken. Voor een goed formaat U-keuken heb je toch snel een ruimte nodig van 4 bij 4 m.

 

Keukenmall – Dé Keukenspecialist

 

Keuken met een schiereiland

Vrij zeldzaam is de T-vormige keuken en daar zal de prijs mee te maken hebben. De gemiddelde T-keuken is 4,2 m lang met daaraan een schiereiland met een diepte van 3 m. Hier kun je wel mooi een paar barkrukken kwijt. In een dergelijke keuken is de gezelligheid een grote troef. Vaak is het wel een speciale keuken op maat gemaakt.