Keuken Leverancier
Image default
Woning en Tuin

Eetkamerstoelen – welk design dan ook, ze moeten goed zitten

Rond je eettafel is het idealiter comfortabel zitten. Dat betekent dat de eetkamerstoelen zorgvuldig gekozen moeten worden. Comfort is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. De een wil graag gesteund door een hoge rugleuning, de ander voelt zich beter als een eetstoel armleuningen heeft. We hebben het nu wel over eetkamerstoelen maar eigenlijk worden de stoelen ook veel gebruikt voor en na ontbijt, lunch en diner. Zulke stoelen dienen dus een zitcomfort te hebben dat langer behaaglijk blijft dan het moment waarop je gaat eten. Ook de designwereld heeft dat ontdekt. Waren eerst vrij ongerieflijke stoelen in een prachtig design schering en inslag, nu besteden ontwerpers veel meer aandacht aan stoelen die lekker zitten – en lekker blijven zitten.

Aangenaam plaats nemen

Wat is nu comfortabel? Eigenlijk is dat een kwestie van proberen. Nu kun je per stoel even gaan zitten en kijken hoe dat voelt. Maar eigenlijk merk je pas dat een stoel comfortabel zit nadat je er uren op hebt gezeten. Daarom lees je in dit blog een aantal kenmerken die bepalen wanneer je urenlang op een stoel kunt loungen voordat je lichaam begint te protesteren.

Waar let je op bij eetkamerstoelen?

Als eerste de armsteunen. Leuningen zijn ideaal als je je onderarmen wilt ondersteunen terwijl je aan tafel studeert of achter de laptop bezig bent. Maar je kunt best uit dezelfde stoelenlijn een aantal zetels met leuning kopen en een aantal zonder. Plaats je de stoelen met leuningen tegenover elkaar, dat ziet dat er mooi ritmisch uit. Ten tweede aandacht voor het frame. Dat moet beslist stevig zijn. Een sterk onderstel zorgt ervoor dat je jarenlang plezier houdt van je stoel. Bedenk dat juist eetkamerstoelen heel vaak benut worden. Een stoel die instabiel wordt, gaat behoorlijk irriteren. Iedereen wil dan ook juist die stoel vermijden.

Goed zitten is voorwaarde voor eetkamerstoelen

Comfortabel betekent ook een goede ergonomische vorm. Dit is het derde kenmerk van gerieflijk zitten. Vaak helpt een zachte rugleuning die zich min of meer aanpast aan de natuurlijke vorm van je rug. Een ondersteuning die niet hard aanvoelt maar wel stevig is. Het vierde kenmerk is een zachte bekleding. Niet alleen de rug van de stoel, ook de kussentjes van de rugleuning en zeker de zitting bepalen of je comfortabel zit. Gek genoeg heeft ook het aantal stoelen rond je tafel te maken met comfortabel zitten. Want teveel stoelen aan een te klein tafeloppervlak betekent dat je nogal ‘benauwd’ tegen elkaar aan gaat zitten. Als je met de ellebogen je tafel buurman raakt, kan dat wat vervelend aanvoelen. Drie aandachtspunten gelden hier:

  • Hoe groot is mijn tafel
  • Hoeveel mensen zitten meestal maximaal aan tafel
  • Hoeveel extra gasten zou ik kwijt moeten kunnen

Variëren met stoelen en een uitschuiftafel

Een grote tafel betekent minimaal acht eetkamerstoelen. Maar als je met je partner en 1 kind samen bent, is zo’n tafelschikking alleen handig als je elke week wel een etentje geeft voor zes man. Een redelijk grote tafel telt zes stoelen. Dit is veelal voldoende voor een gezin en een paar gasten. Mocht je ervaren hebben dat er vaak stoelen tekort zijn maar dat je die aan je huidige tafel ook niet kunt bergen, dan zou een uitschuiftafel interessant kunnen zijn.

Klik hier om het gehele assortiment te bekijken.