Keuken Leverancier
Image default
Wijn

Beginnersgids: alles wat je moet weten over sémillon wijn

De sémillon druif is wat minder bekend onder een breed publiek. Sémillon vind je over het algemeen terug in een blend met andere druiven. Denk bijvoorbeeld aan een blend met sauvignon blanc en de chardonnay. Sémillon is een witte druivensoort uit het Franse Bordeaux en kan zowel zoet als droog zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van de sémillon druif en welk smaakprofiel bij dit diverse druivenras past.

De diversiteit van de sémillon druif

De sémillon druif is een echte parel. Met de sémillon druiven worden de meest beroemde en gerespecteerde zoete wijn in Frankrijk geproduceerd. Omdat de druiven vrij eenvoudig te kweken zijn, en een hoge opbrengst opleveren, is het een populaire druivensoort onder de telers. De druivensoort komt terug in gewaardeerde dessertwijnen. De dunne schil van de druif is vatbaar voor edele rotting. In dit proces komen suikers vrij die de dessertwijn de zoete smaak geeft. Naast de zoete wijnen komt de druif terug in droge witte wijnen.

 

Waar groeien sémillon druiven?

Deze druivensoort is afkomstig uit de Franse wijnstreek Bordeaux. Sinds de jaren 60 is geen andere druivensoort zoveel aangeplant als de sémillon. De productie is in Bordeaux groter dan elk ander wijngebied in de wereld. Het terroir is wat karakter geeft aan de sémillon druif. Bordeaux ligt aan de Atlantische kust. Zonnige middagen stimuleren de ontwikkeling van Botrytis cinerea. Dit is een grauwe schimmel die zorgt voor edele rotting. 

Ondanks dat Bordeaux de grootste sémillon teler is, wil het niet zeggen dat deze populaire druivensoort nergens anders wordt verbouwd. Zo wordt deze ook verbouwd in de Hunter Valley, net ten noorden van Sydney Australië. Het klimaat is niet vergelijkbaar met het zonnige Bordeaux. De hoeveelheid regen komt de productie van ongekookte sémillon ten goede. Het druivenras is hierdoor hoog in zuurgraad en wordt gebruikt in de meer droge wijnen. Hunter Valley heeft een trend in het land in gang gezet met witte sémillon die wordt geproduceerd in Barossa Valley in Zuid-Australië en Margaret River in West-Australië. 

Smaakprofiel van sémillon wijnen

Een sémillon wijn wordt vaak vergeleken met de sauvignon blanc, pinot gris of riesling. De reden is de volle body van de sémillon. Het juist rijpen van de druif brengt boterachtige tonen naar voren. 

Het smaakprofiel is sterk afhankelijk van de regio waar de druif wordt verbouwd. Zo proef je meer fruitaroma’s bij sémillon uit een warmer klimaat en een citrusaroma bij een koeler klimaat. Ook heeft het moment van plukken invloed op het smaakprofiel. Als wijnmakers de druiven in een koel klimaat minder rijp plukken, dan stijgt de zuurtegraad van de wijnen. Dan komt de wijn meer in de buurt bij het smaakprofiel van een sauvignon blanc. 

Sémillon spijs combinaties

De beste sémillon spijs combinaties zijn afhankelijk van hoe zoet of zuur de wijn is die je drinkt. Kies je voor een dessertwijn? Vraag of kijk naar de jaargang. Dit zegt iets over het aanwezige niveau van Botrytis cinerea. Dit heeft een grote invloed op de zuurgraad van de sémillon wijn. Een dessertwijn met een laag botrytis-gehalte en een hoog zuurtegraad passen het beste bij een breed scala aan hartige gerechten. 

 

Heeft jouw dessertwijn een hoog botrytis-gehalte? Dan zijn de klassieke smaakcombinaties foie gras, Roquefort-kaas, prei, asperges, oesters en mind gekruide Aziatische gerechten. Een sémillon tafelwijn is goed te combineren met wit vlees en vis.

 

https://www.vinify.nl/druivensoorten/semillon