Keuken Leverancier
Image default
Aanbiedingen

Wat is saturatie en hoe meet je die?

Wat is saturatie en hoe meet je die?

Zuurstof is essentieel voor ons leven en goed functioneren, en het testen van de parameters ervan is een van de stappen die paramedici nemen om onze levensactiviteiten te controleren. Laten we dus eens nader kijken naar de saturatie en hoe die thuis kan worden gemeten.

 

Saturatie, een indicator van de hypoxie van het lichaam

De zuurstofvoorziening van het bloed is een van de basismetingen van onze gezondheid. Wat is saturatie? Dit wil zeggen een meting van de verzadiging van het bloed met zuurstof, is een belangrijke indicator voor zowel paramedici die COVID-19-patiënten te hulp komen, als voor artsen en verpleegkundigen die zorgen voor de gezondheid van postoperatieve patiënten met ontoereikende luchtwegen, na bronchoscopie of zwangere vrouwen. Het controleren van de zuurstofsaturatie van het bloed is een van de standaardactiviteiten om de gezondheid van mensen in het ziekenhuis te helpen beoordelen.

Wegens de leeftijd, periodieke of chronische problemen met ademhalingsproblemen, astma en ademhalingsmoeilijkheden in verband met een coronavirusinfectie, wordt de saturatiemeting steeds vaker thuis uitgevoerd. Dit is mogelijk dankzij de algemeen verkrijgbare vingerpulsoximeters, die het zuurstofgehalte snel, pijnloos en nauwkeurig meten.

 

Wat is de saturatie en wat is de norm?

Het zuurstofgehalte van het bloed dat geschikt is voor een gezond persoon varieert van 95 tot 98%. Resultaten boven 98% zijn alleen geschikt voor patiënten die een zuurstoftherapie ondergaan in de omstandigheden van een ziekenhuisbehandeling. Indicaties onder 95% betekenen een verlaagd niveau van bloedzuurstofsaturatie, met de kritische waarden onder 70% (onmiddellijke levensbedreiging). Een constante lage saturatie wordt in verband gebracht met het risico van ernstige hersenbeschadiging en overlijden.

Bij een volwassene zou de bloedverzadiging in de bovenste regionen moeten liggen, maar het is vermeldenswaard dat het effect op de verzadiging wordt veroorzaakt door roken (verlaagt het niveau enigszins), evenals door de luchtdruk (verblijf in hoge bergen gaat gepaard met periodieke hypoxie van het lichaam), chronische ademhalingsziekten en leeftijd (bij mensen ouder dan 70 jaar is het verzadigingsbereik 94% -98%). Je hebt hier dus het antwoord op wat is saturatie

 

Een lage saturatie kan zich uiten door:

  • Gevoel van kortademigheid
  • Indruk van het beperkte vermogen om lucht aan te zuigen
  • Slaperigheid
  • Onnatuurlijke vermoeidheid
  • Verslechterde fysieke prestaties
  • Versnelling van de hartslag

 

Indien het resultaat van de meting van de pulsoxymeter normaal is, kan het zijn dat de bovengenoemde symptomen geen verband houden met het saturatieniveau en dat een specialist moet worden geraadpleegd. Als het resultaat niet binnen de gezonde waarden ligt, en de test, herhaald en uitgevoerd in de juiste omstandigheden en op de juiste manier, hetzelfde, niet conforme resultaat laat zien, moeten we ook een arts raadplegen. Het saturatieniveau, nogmaals, is een van de basisparameters van onze gezondheid.

 

Meting van de saturatie met een pulsoxymeter

De verzadiging wordt gemeten met een pulsoxymeter. Dit elektronische apparaat meet in procenten de mate waarin hemoglobine aan zuurstof is gebonden. Saturatie wordt afgekort als SpO2.

Wat betekent een saturatie van 96%? Dit niveau van zuurstofvoorziening van het lichaam geeft aan dat op het moment van de test 96% van de hemoglobine zuurstof naar onze cellen transporteert, waardoor we normaal kunnen functioneren. Onze vitale organen kunnen slechts enkele minuten overleven zonder zuurstof – we hebben zuurstof nodig voor ons leven.

 

Er zijn diverse handige instrumenten waarmee je zaken betreffende je gezondheid kunt meten. Deze handige oorthermometer is er ook een van.