Keuken Leverancier
Image default
Aanbiedingen

Vaatwasser kopen: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een vaatwasser, maar weet je niet waar je op moet letten? Geen paniek, wij helpen je graag op weg. In deze uitgebreide gids geven we je tips en tricks om de beste vaatwasser te kopen die past bij jouw behoeften.

Waarom een vaatwasser?

Laten we beginnen met de vraag waarom je überhaupt een vaatwasser zou willen kopen. Ten eerste is het natuurlijk veel makkelijker dan handmatig afwassen. Je gooit de vaat erin, drukt op een knop en de machine doet het werk voor je. Daarnaast bespaar je tijd, wat je weer kunt besteden aan andere leuke dingen. En niet te vergeten, een vaatwasser bespaart ook water en energie.

Het kan namelijk efficiënter omgaan met water en het energieverbruik is ook lager dan bij handmatig afwassen.

Welke soorten vaatwassers zijn er?

Voordat je een vaatwasser gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke soorten vaatwassers er zijn. De meest voorkomende types zijn de vrijstaande vaatwasser en de inbouw vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser kun je makkelijk verplaatsen en hoef je niet in te bouwen.

Een inbouw vaatwasser zit daarentegen vast aan je keukenblok en is mooi weggewerkt in je keuken. Hierdoor is het een goede keuze als je een keukenrenovatie plant.

Vaatwasser afmetingen

Let bij het kiezen van een vaatwasser ook op de afmetingen. Meet de beschikbare ruimte in je keuken en kies een vaatwasser die past bij die afmetingen. Je wilt natuurlijk niet dat de vaatwasser te groot is en niet past, of te klein en niet voldoende capaciteit heeft.

Vaatwasser capaciteit

De capaciteit van een vaatwasser wordt uitgedrukt in het aantal couverts. Een couvert staat gelijk aan een bord, een glas, bestek en een kopje. Over het algemeen geldt: hoe groter de vaatwasser, hoe meer couverts het aankan. Een kleine vaatwasser heeft een capaciteit van ongeveer 6 couverts, terwijl een grote vaatwasser tot wel 15 couverts aankan. Bedenk dus van tevoren hoeveel couverts je gemiddeld per dag wilt afwassen.

Energie- en waterverbruik

Een vaatwasser verbruikt natuurlijk energie en water, maar je kunt hierop besparen door te letten op het energielabel. Vaatwassers met een A+++ label zijn het meest energiezuinig en zijn dus het beste voor het milieu en je portemonnee. Daarnaast zijn er ook vaatwassers met een waterbesparend programma, waarmee je tot wel 40% minder water verbruikt.

Vaatwasser merken

Er zijn tal van merken op de markt die vaatwassers aanbieden, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hier zijn een paar handige tips om je te helpen bij het kopen van een vaatwasser die bij jouw behoeften past:

Overweeg de grootte van de vaatwasser

Voordat je een vaatwasser koopt, is het belangrijk om te bedenken hoe groot je vaat is en hoeveel vaat je dagelijks wast. Een kleine vaatwasser is geschikt voor kleine huishoudens of voor mensen die niet veel afwas hebben. Een grote vaatwasser is daarentegen ideaal voor grote gezinnen of mensen die regelmatig grote hoeveelheden afwas hebben.

Kijk naar de indeling en functionaliteiten

Vaatwassers komen in verschillende indelingen en functionaliteiten. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat voor soort vaat je hebt en welke functies je nodig hebt. Sommige vaatwassers hebben bijvoorbeeld een besteklade in plaats van een bestekmandje, terwijl andere vaatwassers verstelbare rekken hebben om meer flexibiliteit te bieden.

Denk aan de energie-efficiëntie

Een vaatwasser verbruikt natuurlijk stroom en water, dus het is belangrijk om te letten op de energie-efficiëntie. Een energiezuinige vaatwasser kan je geld besparen op je energierekening en is ook beter voor het milieu. Kijk daarom naar het energielabel van de vaatwasser en overweeg een vaatwasser met een A+++ label.

Overweeg het geluidsniveau

Een vaatwasser kan behoorlijk wat lawaai maken, wat storend kan zijn als je bijvoorbeeld een open keuken hebt. Kijk daarom naar het geluidsniveau van de vaatwasser en kies voor een vaatwasser met een laag geluidsniveau, bijvoorbeeld onder de 45 decibel.

Let op de garantie en service

Een vaatwasser kopen een grote investering, dus het is belangrijk om te letten op de garantie en service die wordt aangeboden. Kies voor een merk dat bekend staat om goede kwaliteit en service, en let op de garantievoorwaarden.

Bij Mangroove hebben we een ruim assortiment vaatwassers van gerenommeerde merken, waaronder Bosch, Siemens en Miele. Bekijk ons aanbod en kies de vaatwasser die het beste bij jou past. En vergeet niet om na aankoop te genieten van je schone, glanzende vaat zonder dat je daar zelf moeite voor hoeft te doen!