Een gewone kraan kan het werk thuis vaak goed doen maar mist wel de extra’s van een kraan die benut wordt in de horeca. De enige professionele kraan die vanaf de zakelijke markt massaal in privé keukens terecht is gekomen, is de quooker, ofwel de kokendwaterkraan. Maar ook bij dit type kraan zie je snel dat het bij de privé kraan aan duurzaamheid ontbreekt. Zulke kranen zijn lang niet zo robuust als een horecakraan. De kraan voor in de zakelijke keuken heeft nog een paar andere voordelen. Die is namelijk speciaal ontworpen voor een aantal functies. Dat kan het tappen van bier zijn of, iets heel anders, het spoelen van servies. Een horeca kraan is met andere woorden toegespitst op bepaalde functies en een privé kraan is voor gewoon, algemeen gebruik. De zakelijke kraan munt ook uit in veiligheidsvoorzieningen; denk aan kindersloten of temperatuurregeling.
De horeca kraan, een stevig geheelOf je nu kleinschalig bezig bent als horecatentje of een flinke zaak runt, ergens bevindt zich het hart van je horecazaak en dat is natuurlijk waar je kranen hebt gemonteerd; vaak in de keuken maar natuurlijk ook in de bar. Door het intense gebruik alleen al, ga je niet akkoord met een gewone huis-tuin-en-keuken-kraan. Want die begeeft het veel sneller dan een horeca kraan. Een zakelijke kraan werkt eigenlijk net zoals een gewone kraan. Je hebt een combinatie van kleppen, leidingen en een handbediening om de waterstroom op gang te laten komen en te regelen. Wel is de horecakraan wat ‘rijker’ qua kleppen en leidingen. Zo’n kraan kan bijvoorbeeld bier of andere drank onder druk vanuit een fust of vat door de leidingen omhoog laten komen.
De horeca kraan: vijf soortenBen je toe aan nieuwe kranen of richt je nu je nieuwe zaak in? Check dan even naar de mogelijkheden van de betere kraan en welke soorten er zoal zijn. Bijvoorbeeld:
• Kolomkranen • Spoelkranen • Koffie kranen • Kokend waterkranen • Barista kranen
Kolomkraan en spoelkraanVaste gast in de horeca is de kolomkraan, vooral bij bars en cocktailbars. Kolomkranen zijn ontworpen om goed drank zoals bier of cider te kunnen tappen. Meestal zijn ze aan een muur gemonteerd en bevatten diverse hendels waar verschillende dranken uit kunnen getapt. De spoelkraan is een essentieel element in elke professionele keuken. Deze spoelt bestek, glazen, serviesgoed, enzovoort. Vaak hebben spoelkranen een hogere uitloop zodat je er gemakkelijk grote voorwerpen onder kunt afspoelen; denk aan potten en pannen. De flexibele spoelkraan heeft daarnaast ook nog een uittrekbare slang zodat je nog meer speling hebt bij het spoelen.
Horeca, gericht op koffie?Veel horecagelegenheden halen een deel van hun winst uit het serveren van koffie. Daar zijn speciale koffie kranen voor in de handel. Die zijn ontworpen om handig warm water te tappen voor koffie of thee. Ze zijn meestal inclusief temperatuurregeling. Is koffie (en andere warme drank) een hoofdmoot binnen je business? Dan zou je ook even moeten kijken naar de barista kranen. Die hebben allerlei extra functies zoals een uittrekbare slang voor het stomen van melk; en ook diverse opties voor de waterstraal. Een variant hierop is de kokendwaterkraan. Die wordt ook ingezet voor het snel maken van soepen of voor het blancheren van groenten. Zo’n horeca kraan is beveiligd met diverse functies want je wilt beslist niet dat je personeel verbrande handen oploopt. Kijk ook eens naar een professionele vaatwasser als je de efficiëntie van je horecazaak wilt verbeteren. |